Gastronomija Središčna Hrvaška
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Središčna Hrvaška zavzema celinski del Hrvaške, a rasteza se od meje na jugu s Bosno in Hercegovino, skozi Daruvara in na severu meji s Slovenijo in Mađarsko. Zavzema nekaj več kot tretino prostora Hrvaške s približno polovico skupnega prebivalstva. To je v celini gosto naseljen , urbaniziran in gospodarsko razvijen prostor, ali se lahko v notranjosti njega razlikujejo geografski povsem različna področja, katerim je skupno samo to da gravitiraju središču Zagreba.
Središčna Hrvaška se deli na Zagreb in okolico, Međimurje, Zagorje in Podravino. Večja mesta v središčni Hrvaški so: Zagreb, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Bjelovar, Karlovac, Sisak, Križevci, Velika Gorica, Petrinja, Samobor, Zaprešić, Krapina, Ivanec.
Središčna Hrvaška v svoji turistični ponudbi nudi lovni turizem, poslovni turizem, kongresni turizem in kmečki turizem. Kmečki turizem je posebno razvijen na severu kontinentalne Hrvaške, in v svojo ponudbo vključuje potpolno uslugo: od nastanitve- apartmaji, pensioni, sobe in domačo gastronomsko ponudbo, šola jahanja, vinske kleti. Lovski turizem se je razvil vzporedno s kmečim turizmom, in tako so nastale številna lovske družbe in planinske hiše. Kongresni in poslovni turizem se je najbolj razvil v Zagrebu.