Gastronomija Pelješac
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Poluotok Pelješac leži v južni Dalmaciji med Neretljanskim kanalom ter Kanalom Malega Stona in Mljetskim kanalom. Večja naselja so po večini v notranosti, največje, Orebić, pa je obalno pristaniško mesto. Na začetku polotoka, tam, kjer se združi s celino, sta zgodovinsko pomembni mesti Ston in Mali Ston. Pelješac je znan po vinogradih in trti sorte plavac (vino dingač). Pomembni so tudi pridobivanje soli v Stonskom kanalu, oljčni nasadi, ribištvo, gojenje školjk in turizem. Po rimskem obdoblju, iz katerega so številne najdbe v Orebić, Stonu, Janjini itd., so polotoku vladali Bizantinci, za njimi Neretljani in kneževina Zahumlje, pa Dubrovčani. Ti so zgradili utrdbe v Stonu, ki so med največjimi na vzhodni jadranski obali. Gospodarski razcvet Pelješca v 17. stoletju so omogočili tamkajšnji ladjedelci.
Orebić je mesto in trajektno pristanišče (Korčula) ob Pelješkem kanalu na južni obali polotoka. Orebić je pomemben turistični kraj z raznovrstno ponudbo nastanitve in apartmaja, gostinskih uslug, rekreacijskega in športnega udejstvovanja. Najlepše plaže so v širokem zalivu Trstenica, nekaj jih je tudi za naturiste, v okolici pa je tudi več zasebnih kampov. Orebić je bil mesto pomorskih kapitanov...