...
 
 

Gastronomija Srednja Dalmacija

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Srednji Dalmaciji pripada obalni del med reko Krko na severozahodu in Makarsko Rivijero. Osnovna krajinska značilnost Srednje Dalmacije je, da prevladuje kras brez tekočih vod: izjema je reka Cetina, ki se pri Omišu prebije skozi kanjon do morja. Prevladuje pravo sredozemsko podnebje s suhimi in vročimi poletji ter milimi in deževnimi zimi. Srednja Dalmacija je turistično razvijena regija z bogato vsebino za dopust, rekreacijo in zabavo. Nastanitev v Dalmaciji je različna in nudi bogato ponudbo od zasebne nastanitve, apartmaja, soba, hotelov, kampov. Kot vse ostale regije u Hrvaškoj, ima tudi gastronomska ponudba Srednje Dalmacije svoje posebnosti v kateri prevladava morski sadeži, a jedi od mesa so napravlja na drugačen način od notranjosti Hrvaške zaradi specifičnosti podnebja in bogatstva dodatkov. Vse te dobrote boste preiskuslili v številnih restavracijah in konobah Dalmacije.
Od Primoštena proti jugovzhodu Dalmacija spreminja krajinsko podobo. Otoki so večji, med seboj so bolj oddaljeni in vegetacijsko bolj bogati kot v severnem delu Dalmacije. Zaradi širših kanalov med otoki je veter maestral močnejši, tudi valovi so večji. Večja otoka so otok Brač in otok Hvar, otok Vis, otok Šolta...

 

Gastronomija Srednja Dalmacija Ponudba