Gastronomija Otok Vis

 

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Otok Vis spada v srednjedalmatinski otoški skupini z najvišjo točko Hum (587m). Južno in jugovzhono stran razčlenjujejo številni zalivčki z majhnimi prodnatimi in peščenimi plažami. Na zahodni obali je široki Zaliv Komiža, na severnovzhodni precej zaprt zaliv Viška luka. Površinskih vodotokov ni, izviri so samo na območju Komiže, vendar ima otok sodoben zbiralnik pitne vode. Na rodovitni poljih vrh otoka Visa, kjer je večina naselij, gojijo predvsem vinsko trto. Ob vinogradništvu in vrtnarstvu je pomemben ribolov, povečujejo se tudi vlaganja v turizem. Večja mesta na otoku Visu so Komiža, Vis, Rogačić, Milna.
Komiža je mesto in pristanišče ob širekem, na jugozahod odprtem zalivu na zahodni obali otoka Visa, ob vznožju strmega Huma. Pri hotelu je mestno kopališče s peščeno plažo, več takih plaž je še ob vzhodni obali zaliva. Med gospodarskimi panogami prednjačijo vinogradništvo, ribištvo in predelava rin ter turizem. Zahodno od Visa sta sezonsko naseljeni otok Svetac (Sveti Andrija) in vulkanski otoček Brusnik, na katerem živijo dvorepi kuščarji.
Vis je mesto in pristanišče v zalivu Viška luka na severovzhodni obali otoka Visa. V loku je razpotegnjeno ob obali...

 

Gastronomija Otok Vis Ponudba