Gastronomija Tar
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Naseljene na nagnjeni ravnici nad zalivom Tarska, kjer se izliva v morje reka Mirna. Mimo teče glavna cesta o b zahodni istrski obali. V bližini Tara je z mediteranskim rastlinjem poraščen polotok Lanterna, kjer so hotelsko in apartmajsko naelje in kampa z bogato športno ponudbo. Tar je omenjen že 983. V okolici je več ostankov ruševin iz preteklosti (romanski cerkvi, antična vila in cisterna). Župnijska cerkev s. Martina iz 1804 stoji na mestu srednjeveške. Nad Črvavskim zalivom je deloma turistično naselje Vabriga. Romanska Marijina cerkev iz 13. stol. ima štrikotno apsido.