Gastronomija Pula - Pulj
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Pula (Pulj) je mesto ki leži na jugozahodni obali Istre, v zalivu z otoki Uljanik, Sveti Andrija in Sveta Katarina. Pula je največje mesto in gospodarsko središče Istre z največjim, strateško zelo pomembnim in najbolje opremljenim pristaniščem in stalno carinsko izpostavo. Zemljepisna lega Pule le nekaj zahodneje od najjužnejšega rta Istrskega polotoka je pripomogla k strateškemu pomenu mesta, posebno v časih, ko so glavne plovne poti vzdolž obale Jadranskega morja bile odvisne od tehnologije plovbe na jedra. Pula je bila med svojim obstojem večkrat razdejana in izropana, vendar nikoli popolnoma. Prav zato se je ohranilo toliko spomenikov iz vseh obdobij njene preteklosti, med najpomembnejšimi spomeniki je amfiteater iz 1. stol., znan kot Arena, sledijo del starega mestnega obzidja, Dvojna in Herkulova vrata, Slavoluk Sergijevcev, osmerokotni mavzolej, večbarvni mozaik, Avgustov tempelj, kastel. Največja znamenitost za turiste, amfiteater v Puli je po zaslugi Benečana Gabriella Ema, ki je ob koncu 16. stoletja preprečil da bi amfiteater razstavili in ga ladjo prepeljali v Benetke. Amfiteater je šesti po velikosti med do danes ohranjenimi na svetu in v katerem je bilo prostora za več...