...
 
 

Gastronomija Fažana

 

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Fažana leži ob obali morja, 8 kilometrov severozahodno od Pulja, točno nasproti Brionskega otočja. Fažana je idealno izhodišče za izlete na Brionske otoke. Fažana je dolgo bila ribiško mesto, danes pa se vse bolj usmerja v turizem. V notranjosti se rasprostirajo sadovnjaki, vinogradi in oljke. Gospodarstvo se temelji na ribištvu, predelavi ribe in izdelavi manjših bark. Zaradi prekrasnih plaž, čistem morju in mediteranskem podnebju se je Fažana razvila v turistično središče.
Fažanu so naselili v antičnih časih. V bližnji uvali Valbandon so v začetku XX. stoletja odkrili ostanke velike rimske villae rusticae z bogato okrašenimi talnimi mozaiki z rastlinskimi in geometričnimi motivi. Poleg bogatega in luksuznega podeželskega posestva je bila velika keramična manufaktura za proizvodnjo najrazličnejših vrst amfor, ki so kot ambalaža služile za prevoz različnih poljedelskih proizvodov južne Istre, od vina in olja do pšenice in nasoljenih ali mariniranih rib. V Fažani se je ohranila cerkev sv. Elizeja iz VI. stoletja, ki je nastala na ruševinah poznoantičnega podeželskega dvorca, pozidanega stoletje prej. Majhna cerkev Karmelske Matere božje iz XIV. stoletja z dozidano lopico v svoji notranjosti hrani freske iz...

 

Gastronomija Fažana Ponudba