...
 
 

Gastronomija Žminj

 

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Žminj je naselje v osrednji Istri, na griču med Limsko drago in dolino reke Raše, na križišču cest proti Kanfanarju, Labinu, Pazinu in Svetvinčentu.
V Žminju se prirejajo v koncu avgusta enega najbolj znanih istrskih ljudskih praznikov: Bartulja poteka v čast zaščitnika Žminja, sv. Bartola.
Prav na tem kraju opazimo križev pot iz leta 1720, jer je mestece bilo v davnini na pomembnom križišču cest. Od leta 1368 je kraj pripadal istrskemu okrožju, torej je bil pod avstrijsko oblastjo. Leta 1617 so ga zavzeli Benečani, ki so tu ostalo leto dani. Od nekdanje utrdbe je ohranjen del gradu en eden od štirih ogroglih stolpov in eno krilo trdnjave, ki je včasih ograjevala vse štiri strani. Včasih je naselje obdajal še dodatni obroč obzidja, ki je varoval hiše vaščanov. Vstop v trdnjavo je bil takrat mogoč le prek dvižnega mostu pred vhodnimi vrati mesteca. V bližini stoji baročna stolnica sv. Mihaela, zgrajena med letoma 1625, in 1718. Postavili so je na mestu prejšnje, iz 12. stoletja. Cerkev sv. Mihaela ima tudi zelo opazen zvonik (34 m). Tik ob stolnici stoji...

 

Gastronomija Žminj Ponudba