Gastronomija Tribunj
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Tribunj je ribarsko naselje 3 km zapadno od Vodica i leži na poluotočiću.
Tribunj je bio otok, a kasnije je povezan sa kopnom kamenim mostom. U središtu Tribunja je crkva Sv. Nikole iz 1452. god. Sačuvani su ostaci obrambenih zidina, a na obližnjem brdu je utvrda Jurjevgrad sagrađena 1650. god.
Stari dio naselja sagrađen je na otoku sa zbijenim kamenim kućama i uskim uličicama, karakterističnom gradnjom za dalmatinske gradove. Noviji dio Tribunja se proteže uz uvalu Rupa uz bogatu ponudu smještaja u privatnim kućama i apartmanima. Bogata flora i fauna učinile su da more u Tribunju bude privlačno za podvodno ronjenje i podvodna slikanja. Sportske i rekreacijske mogućnosti u Tribunju uključuju tenis terene, škole jedrenja i ronjenja.
Tribunj ima dugu ribarsku tradiciju: kada se ribari vrate sa mora, porta u Tribunju pretvara se u otvorenu tržnicu svježe ribe i drugog ulova, dajući posebnu atmosferu ovom gradu. Ponuda vrlo kvalitetne ribe, školjaka i rakova napravila je Tribunj poznatim gastronomskim mjestom, a specijalitet je riblji brodet sa palentom.
...