...
 
 

Gastronomija Otok Pašman

 

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Otok Pašman pripada jugoistočnoj skupini otoka zadarskog arhipelaga, a zajedno sa susjednim Ugljanom spojen je mostom kod prolaza Ždrelac. Pašman je od kopna odvojen Pašmanskim kanalom kojeg krase brojni otočići.

Pašman ima bogatu povijest koja seže sve do prapovijesti, preko ilirskih gradova, rimskih građevina (vila rustika, mozaika i kamenih kipova) pa sve do starokršćanske crkve i samostana s renesansnim spomenicima.

Iako srednje veličine, otok Pašman je jedan od onih otoka koji ostavljaju jak dojam na svoje posjetitelje.

Čisto more, predivne šljunčane i pješčane plaže, ekološki očuvan krajolik bogat ljekovitim aromatičnim biljem, slikoviti vinogradi, polja i maslinici idealni su za odmor daleko od gradske vreve.

Stanovnici se pretežno bave poljodjeljstvom, stočarstvom, ribarstvom i pomorstvom , a zahvaljujući odličnoj povezanosti otoka s kopnom sve se više razvija turizam. Turistička ponuda sastoji se od privatnog smještaja: pansioni, sobe, kuće za odmor, autokampovi te od bogate ugostiteljske ponude koja se ogleda u širokoj ponudi domaćih specijaliteta od kojih su najpoznatiji oni na bazi plodova mora.

Najrazvijenije mjesto na otoku je mjesto Tkon, koje se, zahvaljujući trajektnom pristaništu i...

 

Gastronomija Otok Pašman Ponudba