Gastronomija Skradin
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Skradin je naselje in pristanišče na desnem bregu reke Krke, severno od Šibenika. Gospodarsko pomembni so poljodelstvo, vinogradništvo, vrtnarstvo in turizam.
Tu je sedež Nacionalnega parka Krka in izhodišče za obisk njegovih znamenitosti. Organizirani turizem se razvija od 1960 naprej.
Na mestu današnjega Skradina je stala ilirska naselbina Scardona.
V obdobju rimske vladavine je bila municipij, od 6. stoletja do 1830 sedež škofije. Skradin so 615 porušili Avari in Slovani, 1522 so ga oropali Turki. Nad mestom so ostanki benečanskih utrdb.