Gastronomija Otok Žirje
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Otok Žirje je manji otok smješten u Šibenskom arhipelagu. Od Šibenika je udaljen 12Nm. Otok se pruža u smjeru sjeverozapad - jugoistok te se smatra prirodnim produžetkom Kornata. Žirje je s kopnom povezan brodskom trajektnom linijom iz Šibenika.
Za nautičare prirodno zaklonište pružaju uvale Mala i Velika Stupica te Tratinska uvala, a ljubitelji ronjenja biti će oduševljeni okolnim akvatorijem, posebno zaštićenim podmorskim lokalitetom u uvali Koromašnja gdje se na dubini od 40 m nalazi olupina antičkog broda sa amforama.
Otok okružuju brojni manji otočići a sam otok ima mnoštvo uvala i predivnih plaža. Žirje je prepoznatljiv po svojim prirodnim ljepotama, bistrom moru i nekolicini vrijednih i zanimljivih kulturno - povijesnih spomenika. Od poljoprivrednih aktivnosti najznačajniji su uzgoj vinove loze, maslina, smokava i voća.
Po cijelom otoku uređene su i označene biciklističke staze kojima se lako može doći do skoro svih uvala.
Smještaj možete pronaći u privatnim kućama, apartmanima i sobama, a lokalne specijalitete na bazi ribe i plodova mora možete kušati u jednom od 3 restorana. Na Žirju možete doživjeti tradicionalni otočki način života, bez stressa, buke i...