...
 
 

Gastronomija Lovran

 

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Na mestu, kjer se obronki Učke malo blažje spuščajo proti morju, je nastal ozek obalni pas, ki je omogočil izgradnjo naselja. V času, ko se je v XX. stoletju rojeval turizem, se je tu začel razvijati zimski turizem in zdraviliški turizem za bogato klientelo avstrijskega cesarstva. Sčasoma je to mesto postal eden od najznamenitejših krajev monarhije ter se je izgradnja hotelov, zdravilišč in elegantnih vil in apartmaji širila od Opatije do Lovrana - tako je nastala slavna Opatijska riviera. Mednarodna popularnost teh krajev je v obdobju po II. svetovni vojni omogočila še intenzivnejšo turistično izgradnjo, ki se je raširila tudi na manjša ribiška naselja Iko in Ičiće med Lovranom in Opatijo. To područje je danes ena od najvažnejših hrvaških turističnih pokrajin še posebej zaradi tega, ker blaga klima, naravne lepote, številna izletišča ter razkošna in udobna arhitektura hotelskih objektov, urejeni parki in dolga spehajališča ob morju poleg vseh drugih ugodnosti omogočajo turistično sezono v vseh letnih časih.
Lovran leži najjužneje in je najstarejše mestece na tem področju. Omenjajo ga že v VII. stoletju kot Lauriano, arabski zemljepisec El Edrisi...

 

Gastronomija Lovran Ponudba