...
 
 

Gastronomija Nacionalni park Krka

 

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Območje Nacionalnega parka reke Krke, njenih jezer in slapov sodi med najpomembnejše naravne spomenike Hrvaške. Njegov sedež je v Skradinu. Reka Krka nastane iz več vodotokov, ki se pri mestu Knin združijo v rečni tok. Proti morju teče po izrazito brezvodni kraški pokrajini. Njen slikovit tok po kanjonu in brzicah čez apnenčeve pregrade ustvarja enkratno naravno okolje. Na Krki je vrsta manjših in nekaj večjih slapov. Devet kilometrov po toku navzdol od Knina je 20m visoki slap Bilušić, sledijo pa mu slap Brljan (15m), slap Manojlovac (52m), in Roški slap (25m). Potem se Krkina struga razširi v Visovačko jezero, ki je ime dobilo po otočku Visovcu v razširjenem delu. Na njem je frančiškanski samostan, znan po zbirki starih rokopisov. Ob sotočju Krke in pritoka Čikola je nastal največji in najlepši slap Skradinski buk, visok 46m. Med tokom proti morju se Krka nato razlije v Prukljansko jezero, ki ima vse lastnosti morja, tako višino gladine kot plimo in oseko. Zanimivo je, da živijo v njem sladkovodne ribe in nekatere vrste morskih. Vodovje Krke neopazno preide v morje. Do Skradinskega buka je...

 

Gastronomija Nacionalni park Krka Ponudba