Gastronomija Zahodna Makedonija
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Zapadna Makedonija je specifična po tome sto su se u ovoj regiji nagomilale najveći planinski masivi; Shar planina, Bistra. Također, na tim planinama smjestili su se neki od najpoznatijih zimskim sportskih centra Mavrovo, Shapka..
Krajem zime, na udar dolaze ljetna odredišta kao što su Ohrid i Ohridsko jezero, Struga i Prespa, koji su u ljetnim mjesecima preplavljeni turistima iz cijeloga svijeta..
Na ovim prostorima već stoljećima žive u slozi Makedonci, Albanci, Turci i dr. nacionalnosti, te zbog mješanja više religija i kultura, zapadna Makedonija, može se podićiti bogatstvom povijesne i kulturne baštine. Mnogi hoteli, pansioni i smještaj u privatnim kućama ponudit će svakom gostu ugodan odmor.