Gastronomija Strumica
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Strumica se nalazi u jugoistočnoj regiji Makedonije. Sa oko 100 000 stanovnika, Strumica je jedno od najvažnijih kulturnih i ekonomskih centra u Makedoniji.
Ime je dobila po čistom zvjezdanom nebu iznad nizine Strumice koje se u staro doba nazivala Astraion (Grad Zvijezda). Strumica je poznata i po tvrđavi Carskoj kuli koja se nalazi iznad Strumice. U okolici Strumice se uzgaja mak, pamuk, duhan, sezam i anis, rijetke biljke koje se koriste za izradu poznatok Makedonskog viskija - Mastika.
Crkva Sv. Leontiusa iz 11. stoljeća najpoznatiji je povijesna građevina u Strumici. Mještani je nazivaju Vodocha, što znači "vadi oči". Legenda kaže da je je tu 14 000 vojnika oslijepio bizantski car Basil II.
Strumica je također poznata po tradicionalnom karnevalu.