...
 
 

Gastronomija Herceg Novi

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Herceg Novi je večje, povsem turistično naselje ob vhodu v Boko Kotorsko. Razprostira se po strmem pobočju od 10 do 150 m nad morjem, vzdolž prelepih zalivčkov in plaž, z dolgimi stopnišči in značilnimi primorskimi stavbami. Mesto je oaza zelenja na sicer precej sušni kamniti obali. Ugodna klima omogača rast običajnemu sredozemskemu rastlinju in še 250 različnim vrstam tropskih in subtropskih rastlin, ki so jih daljnih dežel sem prinesli domači mornarji.

Herceg Novi je središče 25km dolge riviere, ki se razteza od Njivic do Kamenarov pod najvišjim vrhom tega dela jadranske obale, 1893 m visokim Orjenom. Mesto ima blago sredozemsko podnebje. Poletno vročino blažijo morski in planinski vetriči.

Zgodovina Herceg-Novega je tisočletna. Bogati jo žlahtna kulturna tradicija, ki so jo zapustila obdobja Ilirov, Grkov in Rimljanov. Njegov najpomembnejši graditelj je bil bosenski kralj Tvrdko I. leta 1382. Dogradil, utrdil in olepšal pa ga je vojvoda ali herceg Stijepan Vukčić v 15. stoletju. Po njem se mesto imenuje Herceg, temu so pozneje dodali Novi. Leta 1483 je prišel pod turško oblast, ki je z manjšimi prekinitvami trajala do leta 1687. Turke...

 

Gastronomija Herceg Novi Ponudba