...
 
 

Gastronomija Gorski Kotar in Lika

 

Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.

Gorski kotar je obsežna kraška pokrajina med Kvarnerskim primorjem in dolino reke Kupe, po kateri teče državna meja med Hrvaško in Slovenijo. Na tem območju so razpoznavni trije gorski nizi: severni z vrhovi Obruč, Snježnik, Nacionalni park Risnjak; primorski z vrhovi Tuhobić, Medviđak, Kobinjak in južni z Veliko Kapelo in vrhovi Burni Bitoraj, Viševica, Bjelolasica, Bijele in Samarske stijene koje so zaradi težje prehodnosti strogi naravni park, in Klek. Med tim tremi nizi so kraška polja in večja naselja. Veča središča v Gorski kotar so Begovo razdolje, Delnice, Čabar, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna gora, Vrbovsko, Ogulin. Gorski kotar je zimskošportno, lovsko in turistično središče Hrvaške. Podnebje v Gorskem kotarju je kontinentalno gorsko s kratkimi, svežimi poletji in ostrimi, dolgimi zimami z veliko snega. Nekateri večji potoki so pregrajeni, tako da so nastala akumulacijska jezera za potrebe hidroelektrarne.
Nacionalni park Plitvička jezera je skupina 16 povezanih jezer med gorskimi hrbti Male Kapele in Plješivice v Liki. UNESCO je Plitvička jezera 1979 ubrstil v seznam svetovne naravne dediščine. Večja središča v Liki so Otočac, Vratnik, Gospić, Ličko Lešče, Zavižan, te planina Velebit...

 

Gastronomija Gorski Kotar in Lika Ponudba