Gastronomija Petrovac
Gastronomija in turizem imajo veliko skupnega, tako da je razvoj enega brez drugega skoraj nepredstavljivo. Če se vrnemo nekaj let v preteklosti, je turizem znašal ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ter ogled naravnih lepot, kot so nacionalni parki, naravni parki, in splošno krajine, ki se ve, da je lepa. Če sreče ekipe, vendar je na njegovo potovanje spremlja lep čas, mu je uspelo, da bodo imeli polno sijaj naravnih lepot, sicer pa, lahko rečemo z gotovostjo, da je v celoti užival študijo kulturne in naravne lepote. Kot je povečal življenjski standard, povečati je treba ponuditi različne vsebine v turizmu. Eden od najbolj udoben način za spoznavanje ljudi s kulturo in način življenja ljudi na določenem območju, je s hrano. Tako je poleg lepega vremena in naravne lepote na voljo v turistični industriji in gastronomije. S pomočjo različnih kulinaričnih dobrot lahko gost ali turistične seznanjeni z dobrotami, ki so doma v mestu, ki jih predstavljamo. Skozi lahko stare avtentične jedi videli, kako se življenje na tem območju, ko je izgledal kot kakšen živil uporabljajo in kakšne metode priprave hrane so znani, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst na tem območju, tako na podeželju in v mestih, celinskih in obalnih, lahko vsak obrok povedati, zgodovinsko in kulturno zgodbo.
Petrovac je staro naselje mestnega tipa, nastalo ob križišču cest, ki vodijo v Budvo, Bar in proti Skadarskem jezeru ter Podgorici. Naselje ob obali se je izoblikovalo ob koncu 18. stoletja. Danes je prijazno, mirno in atraktivno turistično mesto ob peščani obali.
Srednji vek je pustil v kraju precej dragocenik spomenikov, predsvem sakralne narave. V okolici Petrovca je več naravnih in kulturnih znamenitosti. Ob obali pred mestom sta skalnata otočka Katic in Sveta Nedjelja s cerkvijo. Na skalni polici nad Buljarico so okoli leta 1116 zgradili samostan Gradište. Samostanski kompleks je z obnovami preživel turške napade in požar med drugo svetovno vojno, zdaj pa je odprt za obiskovalce.